„Te iubesc precum iubesc sarea-n bucate", îi spunea, în poveste, fata cea mică împăratului. Pe bună dreptate! Căci sarea nu doar că dă gust mâncării, ci face adevărate minuni pentru starea noastră de bine. Dacă am fi în imposibilitate să o procurăm o vreme, am realiza cât de valoroasă este pentru sănătate.
Cea mai mare parte a sării ne parvine din alimente şi, în mai mică măsură, din băuturi, inclusiv din apă. De cele mai multe ori, în cantităţi ce depăşesc doza zilnică recomandată, de 5-6 g pe zi. „Un adult sănătos nu ar trebui să consume mai mult de 6 g de sare pe zi. Şi nu mă refer aici doar la sarea pe care o adăugăm mâncării, ci şi la cea din alimentele gata preparate. Persoanele cu probleme renale sau cu hipertensiune şi copiii ar trebui să reducă raţia de sare la jumătate, la circa 3 g pe zi", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Grunjoasă, de mare, integrală, natural iodată
Însă problemele de sănătate ale omului modern nu provin doar din faptul că şi-a cultivat excesiv plăcerea pentru gustul sărat, consumând abuziv sodiu (sare) în fiecare zi, ci şi din faptul că foloseşte, în general, un sortiment de sare sărac în valori nutritive. „În locul sării albe şi aspectuoase, prelucrată industrial, ar trebui să preferăm sarea grunjoasă de salină sau sarea de mare integrală, natural iodată. Pentru cei care au nevoie de un aport crescut de iod, există varianta sării îmbogăţită cu alge. Aceste tipuri de sare sunt mai bogate în minerale şi nu conţin aditivi alimentari, folosiţi în cazul sării prelucrate industrial împotriva aglomerării (n. r. - umezirii şi lipirii particulelor de sare). În plus, au un gust mai pronunţat decât sarea fină, care poate fi amplificat şi mai mult amestecând sarea cu plante aromatice", explică profesorul Mencinicopschi. De altfel, sarea de mare naturală are efe