Pentru cei care din diferite motive au optat pentru o alimentatie vegetariana, este foarte importanta planificarea cu mare atentie a consumului alimentelor, astfel incat organismul sa primeasca nutrientii necesari pentru o buna functionare a organelor si sistemelor. Cheia este preocuparea pentru a asigura necesarul nutritional al organismului.
Exista mai multe tipuri de diete vegetariene:
- vegan, care exclude carnea, pestele, lactatele cat si ouale, cat si produsele care contin aceste alimente
- lacto-vegetariana exclude carnea, pestele si ouale, permitand consumul de lactate, precum lapte, branza, unt
- lacto-ovo-vegetariana, care excluse carnea si pestele, permitand consumul de oua si lactate
- semivegetariana, care la baza este o dieta bazata pe vegetale, dar care include ocazional si in cantitati mici carne, peste, lactate, oua
Specialistul in boli de nutritie si diabet, dr. Mihaela Ursache de la Delta Hospital mentioneaza ca „o alimentatie vegetariana echilibrata trebuie sa fie corect planificata, iar piramida alimentara vegetariana poate fi un instrument util in acest sens. Aceasta cuprinde categoriile de alimente si portiile corespunzatoare pentru asigurarea unei alimentatii vegetariene sanatoase".
Cheia unei nutritii vegetariene optime este asigurarea unei varietati alimentare. Nici un singur aliment nu poate furniza toti nutrientiide care are nevoie organismul. Cu cat mai restrictiva este o dieta, cu atat mai dificila este obtinerea nutrientilor necesari. De exemplu, o dieta vegana, elimina sursele alimentare ce contin vitamina B12 cat si cele care contin calciu, precum lactatele.
Astfel, devine foarte importanta obtinerea unei cantitati optime a urmatorilor nutrienti:
- Calciul, ce asigura structura si rezistenta oaselor, dintilor. Laptele si produsele lactate, cu continut scazut d