Regizorul și jurnalistul Tudor Țepeneag, angajat al Radio France International și stabilit în Franța din 1982, vorbește într-un interviu acordat EVZ despre protagoniștii turului doi al prezidențialelor franceze și despre atmosfera în care se desfășoară scrutinul. El atrage atenția că retorica anti-imigrație a actualului președinte francez, Nicolas Sarkozy, riscă să dimuneze șansele României de a se alătura Spațiului Schengen.
EVZ: Multe voci susțin că ascensiunea lui Hollande la putere nu ar fi de bun augur pentru Europa. Există un temei pentru o astfel de îngrijorare?
Tudor Țepeneag: Nu există. Care Europa ? Cea condusă de Merkozy („cuplul” Angela Merkel si NicolasSarkozy) care a impus austeritatea cu orice preț și a impins numeroase țări către recesiune și șomaj? Hollande reprezintă social-democrația franceză. Reflectoarele lumii economice vor fi fixate pe el și va trebui să fie un bun gestionar. Dar va încerca să obțină de la partenerii europeni o altă politică, una care să stimuleze creșterea economică și să îngrădească speculația financiară.
Cum credeți ca va arăta o Franța cu Hollande președinte? Riscă Parisul să-și piardă din autoritate la nivel comunitar?
Depinde cine îl descrie. Unii îl văd pe Hollande mai curând echilibrat. Mai puțin agitat decât Sarkozy. Oricum, un om politic își dă măsura doar când ajunge în funcția pe care dorește să o asume. Surprizele, bune și rele, sunt oricând posibile.
Cum se explică rata atât de mare de participare la vot în rândul francezilor? Este un efect direct al celor 5 ani de mandat al președintelui Sarkozysau simt francezii că aceste alegeri au o miză mai ridicată decât oricând?
Cele două explicații sunt valabile. Mulți francezi îl detestă pe Sarkozy. Ei pun în cauză bilanțul său, un million de șomeri in plus, promisiunile neținute, sloganele de tipul ”Franța care se trezește devreme” și