Schimbarea obiceiurilor alimentare poate părea un proces dificil, dar beneficiile sunt pe măsură: întărirea sistemului imunitar, echilibru emoţional, un corp suplu, creşterea performanţelor la serviciu, energie şi vitalitate.
O alimentaţie echilibrată reprezintă un factor esenţial în menţinerea unei stări de sănătate optime. A mânca echilibrat înseamnă a mânca variat, chiar din toate grupele de alimente: carne, legume, grăsimi, ouă, lactate, fructe, cereale, dulciuri. Totodată este necesară respectarea orelor de masă şi adecvarea porţiilor la masa corporală.
„Există două aspecte cheie ale unei alimentaţii echilibrate. În primul rând, totalul caloriilor să fie corelat cu activităţile zilnice pentru a echilibra energia din alimentele pe care le consumi cu energia pe care o folosim. Un bărbat cu greutate medie are nevoie de 2500 calorii pe zi, iar o femeie de 2000 calorii, însă aceste standarde trebuie adaptate în funcţie de stilul de viaţă sedentar sau activ. În al doilea rând, meniul zilnic trebuie să includă tipuri de mâncare variate pentru a ne asigura că organismul primeşte toţi nutrienţii de care are nevoie", spune Daniel Plăiaşu, specialist Maggi în nutriţie.
Nutriţionistul susţine că trecerea spre un meniu echilibrat va fi mai uşoară dacă respecţi câteva reguli de bază.
1. Construieşte mesele în jurul carbohidraţilor
Lista alimentelor saţioase cuprinde cartofi, cereale, paste, orez şi pâine. Este recomandat să alegi alimente integrale de fiecare dată când poţi, deoarece conţin fibre şi menţin starea de saţietate pentru mai mult timp. Carbohidraţii ar trebui să reprezinte o treime din meniul zilnic şi să includem cel puţin unul în fiecare masă principală. Deşi se consideră că alimentele saţioase îngraşă, ele conţin, de fapt, mai puţin de jumătate din caloriile din grăsimi.
2. Consumă fructe şi legume
Este recomandat