În urma unei investigaţii Greenpeace pe piaţa ceaiurilor chinezeşti, în unele sortimente de ceai au fost descoperite anumite pesticide interzise. Tipurile de ceai în care au fost detectate pesticidele sunt produse de companii de top ale Chinei, printre care se numără mărcile China Tea, Tenfu Tea şi China Tea King. Parte din aceste produse sunt exportate pe pieţele din Europa, Japonia şi SUA.
12 sortimente de ceai, produse de la nouă companii de ceai din China, analizate de Greenpeace, au fost descoperite ca fiind contaminate cu pesticide. Produsele, printre care şi ceaiul verde, ceaiul oolong şi cel de iasomie, au fost cumpărate de la magazine din Beijing, Chengdu şi Haikou.
Testele independente efectuate de un laborator acreditat arată că 12 din cele 18 mostre analizate de Greenpeace conţin cel puţin un tip de pesticide interzise pentru uzul în ceai, cum ar fi methomylul şi endosulfanul, substanţe interzise de Ministerul chinez al Agriculturii a fi folosite în fabricarea ceaiului. Cele 12 mostre de ceai conţineau cel puţin trei tipuri de pesticide, cel mai grav caz fiind un tip de ceai în care au fost detectate 17 tipuri de pesticide. Alte 14 mostre conţineau pesticide care pot afecta fertilitatea, fetuşii sau pot provoca afecţiuni genetice.
“Şapte dintre aceste firme sunt în topul primelor zece firme chinezeşti după vânzări, şi toate vând ceaiuri contaminate cu pesticide interzise. Este o ruşine uriaşă pentru industria ceaiului chinezesc”, a declarat Wang Jing, campaigner Greenpeace pentru agricultură sustenabilă. Acesta mai spune că nu se ştie câţi oameni – şi pentru cât timp – au băut, fără să ştie, ceai cu pesticide toxice.
China este cel mai mare producător de ceai din lume, dar este şi ţara unde se folosesc cele mai multe pesticide. Ministerul chinez al Agriculturii susţine că intenţionează să diminueze cantitatea