România este interesată să dezvolte proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, iar dimensiunea economică la care se poate angaja în acest moment nu poate depăşi 40% din acţiuni, a declarat ministrul demis al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Nicolae Bode, astăzi, într-o conferinţă de bilanţ. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNENAŢU
"Noi în acest moment suntem acţionari cu 85%. În momentul în care noul Guvern va găsi parteneri, astfel încât statul să deţină 40% din acţiuni, iar restul să fie investiţi de către parteneri interni sau externi, atunci putem spune că acest proces poate fi încheiat cu succes. La Tarniţa-Lăpuşteşti este nevoie doar de schimbarea semnăturilor în echipa de negociere în vederea finalizării proiectului. Sper ca în termen de 15 septembrie, la Cernavodă 3 şi 4, respectiv Tarniţa-Lăpuşteşti tot în luna septembrie, să închidem obiectivul de etapă. În prima fază găsirea investitorului, în cea de-a doua finalizarea proiectului", a afirmat Bode.
Potrivit acestuia, atât la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, cât şi la Tarniţa Lăpuşteşti, problema majoră este legată de obţinerea finanţării.
"La Cernavodă 3 şi 4, mai precis la 3 avem deja infrastructura creată aproximativ 20% şi respectiv 15% la 4, deci procesul este demarat. Eu personal am avut foarte multe întâlniri, nu vreau să dau numele societăţilor, dar au fost reprezentanţi din Canada, din Coreea", a mai afirmat ministrul demis al Economiei.