Preşedintele Traian Băsescu susţine însă că reîntregirea lor este posibilă. Vechiul executiv crease condiţiile pentru o majorare de 16 procente. Sursa: AGERPRES
Mult discutata reîntregire a salariilor nu se mai face de la 1 iunie, deşi toată lumea se aştepta deja la asta. Prezentat ca o victorie de echipa PSD, acceptul FMI de majorare cu 8% a salariilor lasă în urmă o promisiune neonorată.
Întregirea presupune ajungerea la 100%, în timp ce această măsură nu duce salariile decât la 93,15% din valoarea iniţială.
Mai mult, anunţul nu dă de înţeles că ar mai avea loc vreo majorare ulterioară. "S-au găsit soluţii pentru rezolvarea celor două probleme asumate de USL şi anume problema salariaţilor bugetari şi a pensionarilor", a spus ministrul desemnat al Finanţelor, Florin Georgescu.
Dacă privim înapoi la povestea întregirii salariilor, concluzia este că pasul actual e mai degrabă un regres. Despre revenirea salariilor la nivelul din 2010 se discută de mai bine de nouă luni. Dacă la început lucrurile erau condiţionate de rezultatele economiei, în martie 2012 ele au căpătat forma unui angajament ferm al Guvernului.
În urmă cu doar câteva zile, ministrul Finanţelor din Guvernul Ungureanu, Bogdan Drăgoi, a explicat şi care sunt sursele pentru majorarea cu circa 16% a salariilor din iunie: pe de o parte economiile rezultate în urma plecărilor pe cale naturală din sistem, pe de altă parte încasările bugetare mai mari generate de creşterea economică.
Cheltuielile salariale sunt în grafic
Nici nu ar fi nevoie de explicaţii savante. Este de ajuns să ne uităm pe datele din ultimii ani pentru a ne da seama că măsura este una realizabilă. Scopul tăierii salariilor era reducerea presiunii pe care o puneau acestea asupra bugetului şi a deficitului bugetar. Între timp, ponderea cheltuielilor cu salariile buge