Grecia are o lungă şi bogată tradiţie în prepararea dulciurilor şi prăjiturilor, fiind una din cele mai apreciate ţări în ceea ce priveşte produsele de cofetărie şi patiserie. Ingredientele de bază din deserturile greceşti sunt iaurtul, laptele, mierea, alunele şi migdalele, ingrediente nu doar delicioase, ci şi foarte sănătoase.
În cofetăriile din Grecia veţi găsi o mare varietate de foietaje, precum baklava, cataif şi plăcintă, dar deserturile tradiţionale greceşti sunt prăjiturile cu unt, miere şi nuci şi iaurtul cu miere şi fructe.
Cele mai cunoscute dulciuri ale grecilor sunt plăcintele galaktoboureko (făcute din straturi de cremă între foi de plăcintă), kourabiedes (fursecuri din făină, unt şi migdale), loukoumades (gogoşi mici cu scorţişoară şi miere), tsoureki (un fel de cozonac) şi ravani (un desert din făină de griş şi sirop de lămâie).
Iaurtul, ingredient de bază pentru prăjituri
Grecii folosesc iaurtul atât la salate şi mâncăruri, cât şi la prăjituri sau, pur şi simplu, ca desert cu miere şi nuci sau diverse fructe. Acesta din urmă este un desert uşor şi sănătos care se serveşte în special vara pentru că este foarte răcoritor. Combinaţiile de iaurt cu fructe sunt delicioase şi sub formă de îngheţată cremoasă care se serveşte la orice tavernă de pe plajele greceşti.
Ravani este un alt desert minunat din bucătăria grecească la care se foloseşte iaurtul. Ingredientul principal al reţetei este însă făina de griş, foarte des întâlnită în deserturile greceşti. Ravani, în mod tradiţional, este o prăjitură făcută din ingrediente simple, dar în compoziţie se pot adăuga nuci, migdale, fistic, fulgi de nucă de cocos sau scorţişoară. Aceasta se poate servi cu diverse creme, frişcă sau chiar ciocolată, sau însiropată cu sirop aromat de portocale şi lămâie.
Deserturi bogate în nutrienţi
Prăjiturile greceşti au o valoare nutriţion