Una dintre solutiile medicale care trateaza obezitatea este chirurgia obezitatii, tehnica ce grupeaza toate manevrele chirurgicale care se adreseaza pacientilor obezi in scopul reducerii greutatii/normalizarii statusului lor ponderal, fara a include indepartarea de tesut adipos sau altfel de tehnici de chirurgie cosmetica.
Tehnicile de chirurgia obezitatii influenteaza balanta echilibrului energetic diminuand considerabil aportul exogen si determinand organismul sa consume energie din rezervele acumulate.
Trebuie cunoscut insa ca, inainte, dar si dupa operatie, este foarte importanta nutritia. Etapa preoperatorie este cea care asigura pregatirea organismului din punct de vedere fizic si psihologic pentru interventia chirurgicala, in timp ce etapa postoperatorie ajuta la obtinerea rezultatelor asteptate in urma operatiei.
1. Ce trebuie stiut despre nutritia preoperatorie?
Un meniu moderat hipocaloric, cu o concentratie optima de proteine, recomandat de medicul specialist nutritionist, are ca obiectiv reducerea cantitatii de tesut adipos, mai ales din abdomen, din jurul organelor si mentinerea maselor musculare, benefice din punct de vedere al reducerii timpilor operatori, a recuperarii si cicatrizarii optime postoperatorii, a minimizarii riscului de complicatii chirurgicale si anestezice.
Psihologic, este o etapa in care incepeti sa va acomodati cu modul de alimentatie corect, sanatos care il veti adopta pentru tot restul vietii.
2. Nutritia postoperatorie
Recomandarile nutritionale in etapele ce urmeaza interventiei chirurgicale au ca obiectiv o nutritie echilibrata din punct de vedere al principiilor alimentare (nutrienilor), pentru a minimiza riscul efectelor secundare si al carentelor alimentare si a obtine, in siguranta, beneficiul maxim al acestei interventii chirurgicale de reducere a greutatii corporale.
Ac