Fie că sunt vândute în supermarket-uri sau pieţe agro-alimentare, mare parte dintre legumele şi fructele vândute în România sunt aduse din import. Asociaţiile de producători agricoli trag semnale de alarmă cu privire la situaţia critică în care au ajuns, arătând că mulţi au fost nevoiţi să renunţe la serele lor şi să îşi vândă legumele rămase în rafturi pe preţuri modice, în lipsa unei susţineri adecvate din partea statului.
Roşiile de import bat roşiile autohtone. Nu la calitate.
Producătorii autohtoni de legume susţin că vor fi nevoiţi să renunţe la culturile de tomate, pentru a nu se trezi în situaţia de anul trecut când au fost forţaţi să le vândă intermediarilor chiar şi cu 20 de bani kilogramul.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, suprafaţa cultivată cu roşii a fost anul trecut de circa 49.000 de hectare, producţia fiind de aproximativ 881.000 de tone, în creştere cu 14,6% faţă de anul precedent. În ciuda anului agricol foarte bun, fermierii au renunţat la culturile de roşii deoarece nu sunt profitabile şi nu pot concura cu preţurile tomatelor de import. Producătorii se plâng şi de intermediarii care controlează pieţele din marile oraşe, arătând că deseori sunt obligaţi să îşi vândă recolta la preţuri foarte mici, dat fiind şi că produsele fiind foarte perisabile.
Şi în pieţele timişorene sunt tot mai puţini producători care aduc roşii cultivate în serele proprii, comercianţii preferând să le cumpere mai ieftin din Ungaria şi să le revândă la un preţ mai mare timişorenilor.
Sere de roşii aşa cum au fost la Tomnatic şi Sânnicolau Mare nu mai sunt în judeţ, spun reprezentanţii asociaţiilor de producători. “Nu mai există, pentru că Timişul, fiind aproape de Ungaria, nu se mai renta cultura legumicolă în România. Cei din Ungaria au o altă subvenţie, un alt sprijin din partea Guvernului