Săptămâna trecută, angajaţii Consiliului Judeţean au sărbătorit la restaurant adoptarea Legii amnistiei fiscale, care le-a şters toate datoriile strânse din încasarea, vreme de trei ani, a unor sporuri salariale declarate ilegale.
În total, în ultimii doi ani, auditorii Curţii de Conturi au imputat peste 14 milioane lei bugetarilor din toate primăriile, susţinând că sporurile au fost acordate pe lângă lege.
Sporuri de tot felul
În mare, datoriile şterse se referă la sporuri salariale date prin acordurile colective de muncă, pentru funcţionarii publici, respectiv prin contractele colective de muncă, pentru aşa-numitul personal contractual, acte încheiate în 2008 cu valabilitate până în februarie 2012.
Atunci, pentru că salariile erau în medie de 900 lei, conducerile instituţiilor au venit cu găselniţe pentru suplimentarea veniturilor şi menţinerea funcţionarilor în sistem. Unii au introdus drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă (400 lei lunar), justificate prin munca în condiţii de stres, alţii au aplicat un spor de dispozitiv (25% din salariul de bază) acordat celor care răspund solicitărilor după orele de program, ori indemnizaţii pentru vestimentaţie, hrană, transport, spor de ecran (15% din salariu), plata orelor suplimentare sau a celui de-al 13-lea salariu.
În procese
În timpul controalelor demarate în 2010 şi 2011, auditorii Camerei de Conturi Bihor au considerat, însă, că majoritatea sporurilor erau pe lângă lege şi au dispus returnarea banilor. În total, din 67 de instituţii controlate numai două nu acordaseră "bonusuri": Primăriile Uileacu de Beiuş şi Tărcaia. Pentru celelalte, sumele date în plus au fost decretate prejudiciu şi imputate conducerilor unităţilor. În total, peste 14 milioane lei, din care până azi s-au recuperat 300.000 prin reţineri aplicate salariaţilor.
Cele mai multe