Laptele natural este un aliment de bază într-o alimentaţie sănătoasă, alături de legume, fructe, cereale, carne şi ouă. Pe lângă rolul lui nutritiv, laptele poate contribui la menţinerea şi îmbunătăţirea stării de sănătate, dar specialiştii avertizează că prin fierbere sau pasteurizare, laptele poate deveni toxic pentru organism.
Medicii au observat că persoanele care nu beau lapte sunt, de obicei, şi cele care au probleme de greutate în exces sau alte afecţiuni datorate unei alimentaţii monotone sau hipercalorice.
„Pentru sănătatea noastră avem nevoie zilnic de 1 g de calciu, indiferent de sex, vârstă sau activitatea desfăşurată. O porţie de calciu înseamnă 300 mg de lactate, indiferent dacă provine dintr-un pahar de lapte dulce, două iaurturi mici, o cutie de brânză proaspătă, un triunghi de caşcaval sau două linguri de parmezan ras. Având în vedere diversitatea de produse în care poate fi transformat laptele, este imposibil să nu putem găsi un „lapte" pe gustul nostru, mai ales că miza este sănătatea!", explică dr. nutriţionist Mihaela Bilic.
Laptele de la supermarket e natural sau praf? Ne păcălesc producătorii?
Beneficiile consumului de lactate proaspete se regăsesc nu numai la nivelul sistemului osos şi al celui digestiv, ci şi în creşterea rezistenţei la boli, în scăderea riscului de cancer sau în micşorarea tensiunii arteriale.
„Laptele şi produsele lactate conţin un ansamblu de compuşi naturali (minerale, aminoacizi esenţiali, bacterii lactice, fosfolipide), a căror valoare biologică şi eficienţă nu poate fi egalată de niciun alt aliment. Prin aportul de calciu, fosfor şi proteine, laptele e alimentul ideal pentru o creştere osoasă optimă, fiind produsul de referinţă în prevenţia nutriţională a osteoporozei. Elementele nutritive din lapte consolidează nu numai oasele, dar şi sistemul imunitar, dinţii, asigură o digestie optimă,