Anul trecut, în Romania erau 3,26 milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe, din care în mediul rural erau doar 680.000 de conexiuni, în creştere cu 14% faţă de jumătatea anului trecut, a anuntat joi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
În aceste condiţii, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet broadband fix la suta de gospodării a crescut cu 3,6 puncte procentuale, până la 41,6%, sub media UE. Pe de altă parte, s-a remarcat creşterea numărului de conexiuni de foarte mare viteză (cel putin 30 Mbps), acestea ajungând la o pondere de aproape 50% din totalul numărului de conexiuni la puncte fixe.
Conform ultimului raport ANCOM privind situaţia serviciilor broadband publicat de Comisia Europeana, din punct de vedere al ponderii conexiunilor de foarte mare viteza, România ocupa la 1 iulie 2011 primul loc între Statele Membre, fiind de aşteptat ca şi la sfârşitul anului 2011 să rămână pe unul din primele locuri din acest punct de vedere.
Numărul conexiunilor mobile de internet în bandă largă au crescut cu aproape 40% în 2011.
"România a înregistrat în anul 2011 creşteri ale numărului de conexiuni fixe şi mobile de bandă largă şi pe segmentul internetului fix am remarcat creşteri mai accentuate a conexiunilor instalate persoanelor fizice şi a conexiunilor instalate în mediul rural. Pe segmentul internetului mobil se remarcă evoluţia numărului de conexiuni folosite pe telefon prin abonament sau extraopţiune dedicată pentru accesul la internet. De asemenea, a continuat să crească ponderea conexiunilor cu viteza de cel puţin 30 Mbps în totalul conexiunilor fixe, concomitent cu utilizarea tot mai intensă a echipamentelor dedicate pentru internet mobil, traficul mediu lunar al unui utilizator de internet mobil ajungând la 220MB. Toţi aceşti factori au contribuit la c