Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat, vineri, la postul de știri România TV, că metodologia de organizare a examenului de bacalaureat va prevedea în mod clar ca toate camerele de supraveghere să fie îndreptate spre elevi pentru a preîntâmpina situaţiile în care aceste camere erau orientate către tavan.
"Camerele vor fi orientate către elevi, în sală, lucru care nu era prevăzut în metodologie şi atunci au apărut situaţii în care camera ba era căzută jos, ba era înspre tavan", a declarat Liviu Pop.
Ministrul a spus că toate cele 638 de centre de examinare la bacalaureat vor fi dotate cu camere de supraveghere.
"Anul trecut, ministerul nu a reuşit să organizeze supravegherea în toate sălile de examinare, fapt care a influenţat procesul respectiv", a afirmat Liviu Pop.
Până miercuri sau joi, se va şti exact necesarul de camere de supraveghere şi se vor aloca banii necesari achiziţionării lor.
Totodată, Liviu Pop a spus că va încerca să mărească sumele cu care sunt plătiţi profesorii pe durata examenului de bacalaureat, arătând că nu este normal ca un coordonator la un centru de corectare a lucrărilor să primească doar 400 de lei pentru o muncă de două săptămâni.
În ceea ce priveşte subiectele de la bacalaureat, Pop a arătat că se vor folosi subiectele elaborate în timpul ministeriatelor predecesorilor săi, Daniel Funeriu şi Cătălin Baba.
"Este imposibil să mai facem ceva. Procesul de elaborare a subiectelor durează circa 6 luni", a comentat Pop.
În ceea ce priveşte testele naţionale, Liviu Pop a precizat că circa 17.000.000 de lei vor fi alocaţi din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru organizarea acestora, imputând guvernării precedente că nu a pus la dispoziţia primăriilor sumele necesare organizării testării, deşi se ştia că nu toate administraţiile locale îşi permit cheltuieli suplimentare. Pop a esti