Uniunea Europeană elaborează planuri de urgenţă pentru limitarea efectelor unei ieşiri a Greciei din uniunea monetară, recunosc oficiali europeni citaţi de Wall Street Journal, deşi, la nivel european, Comisia Europeană insistă că nu se pune problema scoaterii Greciei din zona euro.
Conform Wall Street Journal, experţii Comisiei Europene, ai BCE şi ai instituţiilor financiare naţionale au primit ordine să elaboreze planuri de urgenţă pentru situaţia în care Grecia ar părăsi zona euro, în contextul crizei politice de la Atena şi al noului scrutin legislativ programat în iunie.
Liderii europeni insistă, la nivel oficial, că Grecia va rămâne în zona euro, dar comisarul european al Comerţului, Karel De Gucht, a declanşat un scandal vineri declarând că Executivul UE şi BCE elaborează "scenarii de urgenţă pentru cazul în care Grecia nu ar putea fi salvată".
Măsurile de siguranţă financiară vor trebui consolidate pentru a li se oferi garanţii pieţelor financiare, notează Wall Street Journal, iar ţări ca Spania şi Italia nu vor avea pur şi simplu voie să intre în incapacitate de plată în valul de panică ce s-ar declanşa dacă Grecia ar ieşi din zona euro.
Pe fondul semnele de întrebare din ce în ce mai mari, ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, a recunoscut că Berlinul este pregătit pentru orice eventualitate: "Cetăţenii se aşteaptă ca noi să fim pregătiţi pentru orice situaţie".
În acelaşi timp, Wolfgang Schauble, unul dintre cei mai fervenţi critici ai Greciei, afirmă că instabilitatea pieţelor financiare generată de criza din zona euro ar putea dura încă un an sau doi. "În privinţa crizei de încredere în moneda euro..., în 12 - 24 de luni vom observa o calmare a pieţelor financiare", apreciază oficialul german.
Uniunea Europeană elaborează planuri de urgenţă pentru limitarea efectelor u