Ministerul Economiei şi Ambasada SUA la Bucureşti vor constitui un grup de lucru româno-american, la nivel de experţi, care să analizeze impactul explorării gazelor de şist asupra mediului înconjurător şi asupra populaţiei, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark H. Gitenstein, şi ambasadorul special pentru probleme de energie în regiunea Eurasia, Richard Morningstar.
Conducerea MECMA a adus la cunoştinţă reprezentanţilor Administraţiei SUA priorităţile Guvernului român privind dezvoltarea sectorului energetic, precum şi faptul că manifestă interes major în continuare cu privire la diversificarea surselor de energie, necesare economiei româneşti, moratoriul privind exploatarea gazelor de şist fiind în concordanţă cu reglementările impuse de către Uniunea Europeană şi conforme cu normele internaţionale în domeniu.
Acest moratoriu va fi ridicat odată ce studiile de specialitate legate de efectele de mediu ale exploatării gazelor de şist vor fi făcute cunoscute publicului larg şi vor confirma siguranţa în exploatarea acestora. S-a convenit ca este necesară o mai mare transparenţă şi o mai bună informare a publicului român despre tehnologiile, procedurile, dar şi despre avantajele explorării şi exploatării acestor resurse naturale, este menţionat în comunicatul MECMA.
Proiectele din energie, în vizor
Potrivit Ministerului Economiei, în acest context a fost abordată şi problematica referitoare la coridoarele de transport sudic ale gazelor naturale, partea română fiind interesată de orice proiect major care să vizeze traversarea ţării, cu precizarea că proiectul Nabucco este în continuare prioritar, însă sunt întreprinse studii şi analize detaliate şi în privinţa altor pr