Petre Preda: „Alimentaţia omului bolnav este o componentă a actului medical şi, împreună cu medicaţia şi cu tratamentul aplicat, constituie factor determinant în procesul de recuperare a pacienţilor"
Alocaţia de hrană acordată de Ministerul Sănătăţii pentru bolnavi este mică şi pune în dificultate societăţile comerciale care se ocupă de alimentaţia bolnavilor.
Este şi cazul societăţii Arimex Comexim 2000, care, prin administratorul său, Petre Preda, a trimis o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, prin care îi explică situaţia deloc plăcută prin care trec agenţii economici.
În document, Preda îi arată lui Cepoi că alimentaţia omului bolnav este o componentă a actului medical şi, împreună cu medicaţia şi cu tratamentul aplicat, constituie factor determinant în procesul de recuperare a pacienţilor. „Dietele sunt prescrise de medicul nutriţionist sau de asistentul estetician, iar la întocmirea meniurilor pentru fiecare dietă în parte se urmăreşte acoperirea numărului de calorii, respectarea principiilor nutritive, cât şi diversificarea meniurilor. Conform tratatelor de dietetică, pacienţilor trebuie să li se asigure zilnic, în funcţie de boală, între 2.000 şi 3.500 de calorii. În ultima perioadă, ne-am confruntat cu creşteri haotice, în cascadă, la toate alimentele de bază, creşteri care influenţează direct şi substanţial calitatea hranei. Condiţiile actuale impun ajustarea alocaţiei de hrană (alocaţie care trebuia actualizată anual, dar care nu a mai cunoscut modificări din anul 2008), dacă nu cu realităţile pieţei, cel puţin cu rata inflaţiei", explică Preda.
7 lei, mâncarea pe o zi pentru un suferind
Prin Hotărârea Guvernului nr. 1916/2006 şi HG 429/2008, s-a stabilit nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice şi creşe. La ora actuală, potrivit Hotărârii din 2008, un bolnav