Păcura și produsele energetice vor trebui colorate corespunzător de producători, pentru a reduce evaziunea fiscală cu produse energetice, conform unui proiect de modificare a Codului Fiscal, publicat ieri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Scopul aplicării marcatorilor fiscali este monitorizarea utilizării efective a acestor produse energetice, astfel încât acestea să fie taxate corespunzător în funcţie de utilizare, precizează nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Pe teritoriul României, nu se va mai utiliza, transporta, deţine în afara antrepozitului fiscal și nu se va mai comercializa păcură nemarcată şi necolorată. Dacă vor fi descoperite produse nemarcate, se va stabili ca obligaţie de plată o acciză la nivelul motorinei.
Totodată, în situaţia în care se constată utilizarea sau comercializarea acestor produse drept carburanţi pentru motor, se va aplica de asemenea nivelul accizelor pentru motorină. Pentru aplicarea unui tratament nediscriminatoriu, marcarea şi colorarea acestor produse va fi obligatorie atât pentru produsele din producţia internă, cât şi pentru produsele provenite din achiziţii intracomunitare sau din import.
Produsele energetice de tipul păcurei şi cele asimilate acesteia nu sunt supuse marcării şi colorării atunci când sunt destinate exportului şi livrărilor intracomunitare (în această situaţie, livrarea şi circulaţia produselor energetice de tipul păcurei se va efectua doar sub supraveghere fiscală), precum şi când sunt livrate către sau de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.
Ce se întâmplă cu stocurile actuale
În ceea ce priveşte stocurile de produse tip păcură existente pe piaţă la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, există obligaţia inventarierii acestora, precum şi a supravegherii circulaţiei şi consumulu