Autorităţile vor putea limita la 50% deductibilitatea TVA pentru costurile cu ratele la leasing, închirieri auto, reparaţii de autovehicule şi piese auto, după ce Consiliul UE a aprobat o cerere a României de a restricţiona dreptul de deducere a taxei, potrivit unui comunicat al companiei de consultanță și audit Deloitte. Sursa: Reuters
Restricţia va deveni aplicabilă dacă se modifică Codul Fiscal.
Această decizie permite extinderea prevederilor deja introduse în legislaţia fiscală la începutul anului 2012. Astfel, Consiliul UE a autorizat România să limiteze la jumătate dreptul de a deduce TVA pentru achiziţia locală şi intracomunitară, import, închiriere şi leasing de vehiculele rutiere motorizate cu o greutate de maximum 3,5 tone şi cel mult 9 scaune de pasageri, precum şi pentru combustibil şi cheltuieli aferente.
Limitarea dreptului de deducere la 50% a fost implementată în legislaţia română încă de la 1 ianuarie 2012, doar pentru achiziţia de vehicule destinate transportului de pasageri şi pentru combustibilul destinat utilizării lor.
Firmele de taxi, excepție la decizia Consiliului
Decizia Consiliului nu va afecta activitatea firmelor de taxi, vânzări, intervenţii, reparaţii, pază şi curierat, care utilizează vehiculele în scopul afacerii şi îşi vor putea deduce integral în continuare TVA-ul aferent costuri. Ca şi în anul 2011, aceste excepţii vor fi menţinute.
Spre deosebire de achiziţia integrală a unui autoturism, pentru care companiile au drept de deducere doar pentru 50% din TVA aferentă, pentru achiziţiile în leasing firmele îşi deduc TVA pentru întreaga sumă (respectiv TVA aferentă ratelor lunare de leasing), mai puţin valoarea reziduală plătită la final.
Impact contabil
Dacă această restricţie va deveni aplicabilă prin modificarea Codului Fiscal, achiziţia în lea