În 2009, Parlamentul European propunea organizarea unor acţiuni anuale care să atragă atenţia asupra fenomenului obezităţii. Astfel, din 2010, a treia sâmbătă din luna mai a devenit Ziua Europeană a Obezităţii, dată marcată prin diferite manifestaţii în ţările UE.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2008, 51% dintre adulţii români erau supraponderali, iar 19,1 % obezi, iar cifrele sunt în creştere (nu numai în România, ci şi la nivel global). Aceste date pesimiste sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât obezitatea începe să se manifeste de la vârste foarte mici.
Ce este obezitatea
"Obezitatatea este considerată, din punct de vedere medical, o boală cronică", spune Mihaela Ursache, medic nutriţionist la Delta Hospital. „Se caracterizează printr-o acumulare excesivă de ţesut adipos şi se asociază cu mai multe complicaţii metabolice: diabet zaharat şi dislipidemii (adică anomalii ale nivelului de lipide din sânge), boli cardio-vasculare (hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică, infarct şi accident vascular cerebral), tulburări respiratorii, articulare şi anumite forme de cancer", a mai adăugat aceasta.
Principala cauză a obezităţii este aportul caloric excesiv, neadaptat la necesarul energetic al organismului. Astfel, balanţa energetică dintre aport şi arderi este dezechilibrată. Alte cauze includ mâncatul haotic (supraalimentaţia), cu alimente şi bauturi cu un aport caloric mare şi lipsa unui orar al meselor - de exemplu, principala masă a zilei este seara. Toate aceste scăpări, combinate cu un stil de viaţă sedentar, sunt câteva elemente care duc încet şi sigur spre obezitate. Este adevărat că obezitatea apare şi din alte cauze (neuroendocrinologice, din cadrul unor boli genetice sau datorate unor medicamente), dar procentul acestora este foarte scăzut - sub 5%.
Necesarul caloric zil