Atât românul, cât şi grecul ţin să precizeze totuşi că în tinereţea lor au cochetat cu bucătăria. Doi bărbaţi în toată firea, azi. Ioannis are 52 de ani, în timp ce Alexandru e abia la 47. Restaurantul a fost deschis anul trecut în noiembrie. Cu specific mediteranean. Destinele acestor oameni sunt cu atât mai interesante cu cât ei au schimbat, de-a lungul timpului, multe meserii sau, cum preferă să spună, au fost maleabili. „Trebuie să cauţi mereu o alternativă, dacă ştii într-un anumit moment că altceva poate să meargă mai bine", zice Alexandru, susţinut de Ioannis. Probabil că destinul lor arată cum a evoluat România de peste 20 de ani încoace, cum la un moment dat anumite domenii aveau „priză" pe piaţă, după care lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură, mai ales din cauza crizei economice. Ei au ştiut să sară la timp dintr-o „barcă" în alta. Singura care a reuşit să supravieţuiescă, în ciuda vremurilor, de trei decenii încoace, e prietenia lor.
Românul şi grecul, prieteni de 30 de ani
Ne-am dus în zona Foişorului de Foc, pe strada Traian, la parterul unui bloc-turn, îmbrăcat în sticlă. Aici e restaurantul cu pricina. Aflăm după aceea că în perimetrul acesta poţi să întâlneşti aproape tot mapamondul culinar. Mai există şi un restaurant cu specific thailandez, altul turcesc, unul mexican, altul indian. Lipsea unul grecesc, până anul trecut. Acum e şi acesta, în localul în care tocmai intrăm. La o masă, doi bărbaţi. Întrebăm de patron. Fata care serveşte ne zice că e la o şedinţă. Acolo, la masa aceea din colţ. Grecul şi românul erau în şedinţă. Ioannis ne-a zis mai târziu că în fiecare zi discută cu Alexandru. Despre meniuri. Încearcă tot felul de posibilităţi. „Dacă ne place nouă, punem şi pe masa clienţilor", spune grecul. S-a terminat şedinţa, scurtă totuşi. Intrăm în discuţii mai lungi, despre viaţă. Alexandru îşi aminteşte că l-a cunoscut,