Creta este cea mai mare insulă din Grecia şi a cincea, ca mărime, din Marea Mediterană şi are o populaţie cam două treimi din cea a municipiului Arad. Cretanii sunt oameni primitori şi tocmai de aceea tot mai mulţi turişti aleg această destinaţie. Cristina Prelipcean, ghid la firma Kourkounis, un inginer român care de nouă ani se află în Creta, a povestit despre viaţa cretanilor. Aceştia îşi iubesc pământul, pe care îl vând foarte rar. Pe insulă se cultivă vie, măslini şi fructe, iar uleiul de măsline se găseşte din belşug. Creta are un sistem de irigaţii bine dezvoltat, fără de care nu ar putea să obţină culturi. În complexul Aquis Blue Sea Resort & Spa, din staţiunea Stalida, patronul supraveghează personal totul. Împreună cu copiii săi sunt în mijlocul oaspeţilor şi fac tot posibilul ca aceştia să se simtă cât mai bine şi să revină cât mai curând.
Distracţie pe malul Mediteranei
Turiştii care vin în Creta au posibilităţi mari de distracţie. În fiecare staţiune sunt cluburi şi zeci de terase. În faţa acestora, stau chelneri care îi invită pe turişti să intre, să le guste mâncărurile tradiţionale, băuturile, să asculte muzică şi să se distreze. Majoritatea teraselor difuzează muzică cretană, dar în cluburi se dansează pe hiturile din topurile internaţionale. La terase, turiştii beau raki, un rachiu din struguri. Cretanii au un adevărat cult în producerea acestui tip de băutură. Raki se serveşte din congelator, pentru a le arăta oaspeţilor că nu este falsificat. Chelnerii aduc raki în pahare mici, aproape îngheţate. Este servit şi uzo, un preparat din anason şi alcool, pe care îl beau cretanii de obicei când suferă din dragoste. Un pahar de raki costă 2 euro, un cocktail 3,5 euro, iar berea 3 euro. Turiştii vin la terase şi gustă şi mâncăruri tradiţionale. Musacaua este pregătită în vase speciale şi costă şapte-opt euro, la fel ca un gyros. Chelnerii r