Tinerii abandonaţi de părinţi şi lăsaţi în grija statului reuşesc să facă performanţă la şcoală şi vor să urmeze studii superioare.
Nu au simţit căldura unei familii unite, însă au fost înzestrate cu o minte sclipitoare şi cu ambiţia de a reuşi în viaţă. Nu au beneficiat de ore de pregătire suplimentară şi nici nu şi-au permis să cumpere cele mai recente culegeri.
Cu toate acestea au reuşit să-şi impresioneze profesorii şi colegii cu performanţa pe care au obţinut-o la concursuri şi olimpiade. Este cazul Oanei Acsinte (19 ani) şi al Gabrielei Lucia Bodor (13 ani), două copile care locuiesc la Compexul de Servicii „Veniamin Costachi" din Iaşi. Oana este olimpică la limba engleză, iar Găbiţa, aşa cum îi spune toată lumea din centru, are un teanc de diplome de la concursurile şcolare de limba română, fiind prima din clasă la învăţătură.
A optat pentru centru de plasament ca să poată studia
Oana Acsinte este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza", iar cazul ei este atipic. Spre deosebire de ceilalţi copii care au ajuns la centrul de plasament pentru că aşa şi-au dorit părinţii lor, în cazul Oanei, ea a fost cea care a solicitat să fie dată în grija statului şi să stea departe de părinţi în urmă cu cinci ani. A luat această decizie pentru că părinţii nu o lăsau să urmeze cursurile unei şcoli de prestigiu din Paşcani din lipsă de bani. A considerat că doar aşa i se va oferi şansa de a avea o carieră decentă.
Fraţii care au schimbat trei mame GALERIE FOTO
Doi tineri de la un centru de plasament s-au înecat în lacul Veneţia din Iaşi UPDATE
„La finalul clasei a VIII-a am luat 9 şi 10 la tezele unice, puteam urma fără probleme un liceu bun. Părinţii mei pentru că şi-au pierdut locul de muncă nu-şi mai puteau permite să mă ţină la un liceu de elită, era costisitor, iar eu am decis că vreau să am un viitor. Am vo