După o viață întreagă dedicată cercetării agricole, omul de știință Marcus Istvan a fost desemnat, în 2012, cu titlul de cetățean de onoare al comunei. Membru al Academiei de Științe Agricole din București al Academiei Maghiare de la Budapesta, cercetătorul spune că agricultura este una din pârghiile care poate contribui la ridicarea nivelului de trai dar și științific al comunei, și nu numai.
Reporter: Ce profesie aveți?
Marcus Istvan: Am lucrat în perioada 1954-1990 la Stațiunea de cercetări agricole din Sângeorgiu de Mureș, unde am fost cercetător științific principal. În toată această perioadă m-am ocupat de efectul îngrășămintelor în special asupra principalelor culturi din zonă: cereale, sfeclă de zahăr, porumb, cartofi, soia și plante furajere.
Rep.: Erau puse în practică cercetările dumneavoastră?
M.I.: După ce se termina ciclul experimental, prezentam de obicei câte un material științific la Institut și acestea erau publicate, astfel încât majoritatea experimentelor s-au aplicat și în practică și pentru ca cercetările să poată fi finanțate, s-au plătit pentru acele experimente care s-au aplicat în practică. Astfel, am colaborat cu Institutul de cercetări pentru cereale și plante tehnice de la Fundulea, Institutul de cercetări pentru sfeclă de la Brașov și cu Institutul de cercetări pentru cartof, tot de la Brașov. De asemenea, am colaborat și cu ferme pilot, care aveau câteva sute de hectare, unde experiențele erau puse în practică. Trebuia să dovedim că cercetările au fost eficiente și au avut efect benefic pentru producție.
Rep.: Colaborați și cu Academia….
M.I.: Da. Institutul nostru de sfeclă de zahăr și cel de cereale au aparținut Academiei de Științe Agricole din București și am fost membru corespondent la Academie. De asemenea, există și Academia Maghiară de la Budapesta, care m-a primit ca membru e