Şase companii petroliere se află pe primul loc în topul amenzilor aplicate de Consiliul Concurenţei din 1997 până în prezent, pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale privind eliminarea de pe piaţă a unui sortiment de benzină, anul trecut.
În acest caz, amenda s-a ridicat la peste 891,7 milioane de lei, conform datelor prezentate astăzi, la o conferinţă de presă, de reprezentanţii autorităţii de concurenţă.
Din această sumă, o amendă de 366,5 milioane lei a fost aplicată companiei OMV Petrom (la data încălcării legii opera benzinăriile Petrom şi Petrom V). OMV Petrom Marketing (opera benzinăriile OMV) a fost amendată cu 137,2 milioane lei, Lukoil România - 136,89 milioane lei, Rompetrol Downstream SRL - 159,55 milioane lei, Mol România Petroleum Products - 80,27 milioane lei, ENI România (operează benzinăriile AGIP) - 11,19 milioane lei.
Telefonia mobilă, pasibilă de amenzi
Pe al doilea loc în topul cazurilor sancţionate de Concurență se află Orange România, pentru abuz de poziţie dominantă, anul trecut. Amenda s-a ridicat la 147,9 milioane lei.
Locul trei este ocupat de Vodafone România, amendată tot pentru abuz de poziţie dominantă cu 120,3 milioane lei, anul trecut.
Compania Naţională Poşta Română se află pe locul patru în topul amenzilor Consiliului Concurenței, cu peste 103,3 milioane de lei, pentru abuz de poziţie dominantă (decembrie 2010), dar se află în termenul în care poate ataca decizia Consiliului Concurenţei la Curtea de Apel Bucureşti (anul 2010).
Poziţia a cincea este ocupată de producătorii de ciment din România pentru participarea la un cartel de fixare a preţurilor (anul 2005), valoarea totală a amenzii ridicându-se la peste 98 milioane lei. Producătorii de ciment amendaţi sunt Lafarge Romcim 37,7 milioane lei, Holcim România - 29 milioane lei, Carpatcement Hold