Consiliului Concurenţei analizează comisioanele mari practicate pentru clienţii din România la cardurile Visa şi Mastercard. Ancheta vizează şi băncile care emit aceste carduri, a declarat astăzi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Sursa: Claudiu Cioteanu
"Avem un studiu de piaţă pe carduri, început de anul trecut. România are unele dintre cele mai mari comisioane din Europa. Este un motiv de îngrijorare. Tragem cu ochiul şi la ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Comisia a câştigat în instanţă, la Curtea Europeană de Justiţie, cu o decizie din 2007, în care s-a decis că Mastercard şi Visa practicau comisioane prea mari", a spus Chiriţoiu, citat de Agerpres.
"Este un motiv de preocupare pentru noi. Desfăşurăm o analiză a noastră internă. Ar trebui să fie concurenţă şi pe această piaţă şi tarife mai mici la carduri", a completat acesta.
Preşedintele CC a menţionat că analiza vizează şi băncile care emit aceste carduri.
"Este vorba despre sistemul de carduri, dar şi despre băncile prin care se desfăşoară tranzacţiile, mai exact cele care emit aceste carduri. Cele care sunt prinse în emiterea Visa şi Mastercard", a precizat Bogdan Chiriţoiu.
Se caută o formulă de plafonare a preţurilor carburanţilor
Bogdan Chiriţoiu a mai precizat că autorităţile analizează o formulă de plafonare a preţului carburanţilor, în funcţie de contractele internaţionale.
Consiliul Concurenţei urmează să îşi exprime public punctul de vedere în acest sens după ce va prezenta poziţia Ministerului Economiei şi Guvernului.
"Au avut loc discuţii privind preţul carburanţilor, în cadrul unor întâlniri între Ministerul Economiei şi companiile petroliere. S-a discutat o formulă care a rezultat din contactele acestea, e o formulă care există în câteva state din Uniunea Europeană şi în Croaţia, car