Companiile din Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cele ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicita suspendarea legii taxei clawback, pe care o considera nesustenabila, se arata intr-un comunicat.
In opinia producatorilor, cuantumul taxei clawback este nesustenabil pentru industrie, ea reprezentand peste 400 milioane de Euro pe an, o medie de 33.6% din totalul vanzarilor compensate ale producatorilor de medicamente, peste impozitele aferente oricarei societati comerciale seste unica in Europa in aceasta forma.
Posibila disparitie a unor medicamente compensate sau gratuite, retragerea unor producatori de pe piata si inchiderea unor unitati de productie pot avea un impact sever asupra starii de sanatate a populatiei, dar si a economiei romanesti, in general.
Ca solutii posibile, acestia propun "suspendarea imediata a legii clawback pana la modificarea in colaborare cu Parlamentul Romaniei si in respectul principiilor economice si al practicilor europene", precum si "bugetarea corecta a nevoii de medicamente din Romania, pornind de la consumul real din anul precedent (6,8 miliarde in 2011), prin rectificarea calculelor gresite care au iesit la lumina cu ocazia transmiterii de catre CNAS a facturilor catre producatorii de medicamente in data de 5 mai 2012."
"Taxa clawback este nesustenabila, iar cuantumurile impuse pentru trimestrul 1 al anului 2012 sunt relevante in acest sens. Incercarea de a forta industria de medicamente sa finanteze intregul deficit din sistemul de sanatate nu poate duce decat la distrugerea acesteia, in detrimentul pacientilor si al economiei romanesti. Producatorii de medicamente generice nu dispun de sumele necesare pentru plata impunerilor din trimestrul I al anului 2012, ei neputand achita obligatia de plata la data scadenta risc