Experţii în securitate cibernetică au descoperit un vierme informatic care este socotit drept cel mai complex şi cel mai puternic virus creat până acum; conform acestora, Flame nu poate fi decât creaţia unui stat - iar multe indicii duc către Israel.
Virusul W32.Flamer, numit şi Flame, descoperit întâmplător pe un computer al Uniunii Internaţionale a Teleco-mu-ni-caţiilor, o organizaţie aflată sub egida Naţiunilor Unite, i-a făcut pe experţi să vorbească cu admiraţie (şi chiar cu veneraţie) despre autorii săi. Astfel, analiştii companiei ruse Kaspersky au descris virusul pentru publicaţia germană Der Spiegel drept „fantastic şi incredibil, cea mai complexă ameninţare descoperită vreodată", iar experţii laboratorului cibernetic CrySys, din Ungaria, au folosit aproape aceleaşi cuvinte, numindu-l „în mod sigur, cel mai sofisticat program malware cu care ne-am confruntat vreodată" şi lansând totodată supoziţia că Flame „a fost creat de o agenţie guvernamentală sau de un stat care a investit o sumă şi un efort semnificativ în fabricarea sa", relatează cotidianul britanic The Guardian.
Un „briceag elveţian" al viruşilor
Deşi Flame nu a fost descoperit decât recent, experţii de la Kaspersky şi Symantec sunt de părere că el ar putea să se afle în circulaţie din 2010 - iar cei de la CrySys afirmă că prima sa apariţie ar fi putut avea loc în 2007, conform cotidianului american Wall Street Journal. Data creării sale este însă greu de stabilit: deşi anumite module ale programului datează din 1994-1995, o mare parte a codului folosit de program a apărut abia în 2010 - iar cele mai recente actualizări ale virusului au avut loc în acest an.
Totodată, experţii semnalează o caracteristică deosebită a programului - şi anume faptul că nu au fost raportate decât 382 de computere infectate de acesta, dintre care 189 se află în Iran şi o altă parte în mai mul