Premierul Victor Ponta le-a spus miniştrilor, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, să nu mai vorbească public despre intenţii de modificare a unor prevederi care ţin de Codul Fiscal şi de buget, fără ca acestea să fi obţinut în prealabil acordul partenerilor internaţionali şi fără a fi bine fundamentate, potrivit Mediafax.
"Orice schimbare, oricât de mică, în sistemul fiscal-bugetar, se va face numai după analize foarte serioase care să arate care sunt implicaţiile oricărei taxe, eliminate sau nu, şu numai după ce avem un acord foarte clar, ferm de la instituţiile financiare internaţionale", a spus Ponta.
Primul-ministru a spus că prudenţa în declaraţii a oficialilor este necesară pentru ca acestea să nu fie interpretată greşit în străinătate. "Pentru că nu avem doar prieteni, oameni care să înţeleagă ceea ce spunem, ci mai ajung semnalele în alte ţări că de mâine, gata, schimbăm tot sistemul fiscal şi cine ştie ce se va întâmpla în România", susţine Ponta.
El le-a cerut colegilor de cabinet să-şi tempereze entuziasmul, chiar dacă este generat de intenţii bune, şi să nu vorbească despre măsuri fiscal-bugetare fără un acord cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană şi fără o evaluare clară a impactului oricărei schimbări.
Avertismentul lui Ponta survine la două săptămâni după ce fostul ministrul al Sănătăţii, deputatul Eugen Nicolăescu a anunţat că PNL îşi propune eliminarea contribuţiilor sociale şi de sănătate. "Dorim să nu se mai plăteasă cele 10,7 puncte procentuale din venitul salariatului", a spus Nicolăescu, citat de Mediafax.
Fostul ministru al Sănătăţii a adăugat că această contribuţie va fi înlocuită cu cea de la bugetul de stat, la care se va adăuga o taxă de solidaritate, care ar putea fi între 3 şi 5% din salariul unui angajat şi asigurările private, complementare, care pot fi deductibile din impozitul pe venit al f