Consumul de lapte reechilibrează aportul de proteine din organism, favorizează absorbția calciului și a fosforului, compensează pierderile de calciu și previne demineralizarea osoasă. Aceste proprietăți sunt valabile însă numai dacă îl consumi în cantități recomandate și dacă îl tolerezi.
Un litru de lapte conține 900 g apă, 50 g glucide, 36 g grăsimi, 32 g proteine, 9 g minerale, dintre care calciu în cea mai mare cantitate. „Laptele este o sursă importantă de vitamine (A, D, complexul de vitamine B, acid folic, acid pantotenic) și minerale (calciu, magneziu, fosfor și zinc). Este un aliment important, fiind un produs biologic cu valoare nutritivă ridicată, a cărui compoziție variază în funcție de următorii factori: specia și rasa, hrana, aria geografică, perioada de lactație, starea de sănătate a animalului", ne spune prof. dr. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București. Cu toate acestea, specialiștii spun că laptele trebuie consumat cu moderație, aproximativ 300-400 ml zi.
Tipul de lapte, în funcție de preferințe
Lapte de vacă, de capră sau de bivoliță? „Tipul de lapte se alege în funcție de preferința și de toleranța individuală. Sunt unele persoane care au intoleranță la laptele de vacă, de capră", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. În afară de persoanele care au intoleranță la lactoză (zaharul predominant din lapte) sau alergie la proteinele din lapte, nici cele care suferă de galactozemie (intoleranță la galactoză, componentă a lactozei) nu pot bea lapte. În cazul copiilor, nu este recomandat laptele degresat.
Doar laptele crud se fierbe!
Consumul laptelui crud este periculos pentru sănătate, deoarece laptele este un produs alimentar ce poate fi contaminat foarte ușor și poate cauza boli grave, cum sunt tuberculoza sau listerioza. De aceea, laptele crud trebuie fiert. „Laptele nu trebuie fi