Oamenii de afaceri români au început să includă în contractele pe care le încheie în euro clauze de reevaluare a acestora în altă monedă pe care ei o consideră stabilă, aplicabile în cazul dispariţiei monedei europene, a declarat avocatul Dinu Petre, partener la casa de avocatură Cunescu, Balaciu şi Asociaţii. Sursa: Reuters
"Am fost solicitaţi în lucruri care să prevadă şi această opţiune juridică a dispariţiei monedei euro şi reevaluarea contractelor la altă monedă stabilă şi au început să apară clauzele în contracte cu aşa ceva. Aceste clauze au început să fie introduse de când au apărut zvonurile negre despre posibilitatea ieşirii din zona euro a unui stat. Lumea îşi ia măsuri de siguranţă", a precizat Dinu Petre, într-o dezbatere privind propunerile de modificare a Codului Fiscal, organizată de Nexia International.
Potrivit acestuia, antreprenorii aleg convertirea sumelor prinse în contracte în dolari australieni, franci elveţieni sau chiar în mărci germane, având în vedere scenariul potrivit căruia o ţară din zona euro se va întoarce la vechea monedă naţională în cazul dispariţiei euro.
"Variantele depind de părţi, dar este o clauză care prevede că, în cazul în care nu mai avem euro, el se va converti în dolar australian, franc elveţian, marcă germană etc. Oamenii de business îşi aleg o monedă care există sau care este previzibil că va exista din punctul lor de vedere, mai ales că unul dintre scenarii presupune că este previzibil a se reveni la monedele dinainte de euro, dar asta nu înseamnă că se va şi întâmpla. Este o perspectivă care acum cinci ani nu exista", a subliniat el.
Grecia pierde, consultanții câștigă
Potrivit lui Dinu Petre, în cazul ieşirii Greciei din zona euro, piaţa de consultanţă, atât din România, cât şi din alte ţări, ar putea înregistra o creştere spectaculoasă a cererii, pentru că