Grasimile nesaturate omega 3 sunt din ce in ce mai cunoscute pentru ajutorul lor in mentinerea sanatatii. Organismul nostru nu stie sa produca omega 3, de aceea alimentele sunt singurele surse din care putem procura acesti acizi grasi.
Omega 3 are un rol dovedit in prevenirea bolilor de inima si in imbunatarirea functiei cognitive. De asemenea ajuta la ameliorarea simptomelor artritelor reumatoide si a altor boli autoimune, potrivit Passeportsante.
Sunt doua surse diferite de omega 3 - pestele si plantele. Pestele furnizeaza acid eicosapentenoic(EPA) si acid docosahexenoic(DHA). Alimentele provenite din plante furnizeaza acid alfa-linoleic (ALA). Interesant este ca pentru a face bine organismului ALA trebuie sa fie transformat de ficat in EPA si DHA. Eficienta medie de conversie este de 10-15%. Aceasta inseamna ca pentru a inlocui 1g de acizi omega 3 din carnea de peste, este nevoie de 6g de acizi ALA din mancaruri vegetale, care apoi vor fi transformate in DHA si EPA.
Iata ce vegetale si ce peste reprezinta alimente foarte bogate in omega 3:
Uleiul de rapita a revenit spectaculos printre uleiurile benefice sanatatii, dupa ce s-a descoperit ca este bogat in omega 3. Este un ulei fragil, care nu rezista la fierbere. De aceea, putem beneficia de acizii grasi care ii contine, adaugandu-l la salate, cruditati si preparate marinate.
Nucile sunt alimente care contin proportia ideala intre omega 3 si omega 6. Echilibrul intre aceste doua feluri de acizi grasi esentiali este foarte important pentru sanatate. Este de retinut ca nucile trebuie consumate atunci cand se decojesc, deoarece la miezurile vechi grasimile nesaturate oxideaza, devenind nesanatoase.
Macroul este o excelenta sursa de omega 3. Acizii grasi furnizati de macrou sunt repede asimilati de organism, ajutand la reducerea tensiunii arteriale, a