Cherimoya se distinge de celelalte fructe tropicale printr-un gust unic, o aroma atractiva si un aspect exterior placut.
"Marul peruvian de aur", cum mai este numit acest fruct, merita nu doar sa fie incercat, ci sa ocupe si un loc de frunte in alimentatia noastra.
Cherimoya este fructul arboreului Annona Cherimola din familia Annonaceae. Acesta creste pe valea Anzilor, la altitudini de 1.500 metri, din Columbia pana in Peru, precum si in California, Australia, sudul Spaniei, Italia si alte tari cu clima calda din lume, noteaza Rozali.
Inca din Evul Mediu, arborele de Cherimoya a fost transportat in diverse colturi ale lumii, fiind privit mai mult ca o planta de decor, cu care erau infrumusetate parcurile, gradinile, palatele, datorita parfumului unic.
Arborele ajunge si la inaltimi de 10 metri, avand frunze foarte lungi. Fructul Cherimoya poate cantari pana la 2-3 kilograme, avand un gust care aminteste de un mix intre banana, ananas, mango si capsuni.
Trebuie retinut ca semintele din interiorul fructului, de culoare neagra, sunt otravitoare. Pulpa fructului este atat de delicioasa, incat a fost numit "marul de aur din Peru".
Cherimoya este bogat in vitamina A, C, E si B6, minerale, precum potasiu, sodiu, fosfor, calciu, magneziu si acid aspartic, acid glutamic, lizina, tirozina si alte substante nutritive.
Valori nutritionale pentru 100 grame Cherimoya: 75 kilocalorii, 1,6 g proteine, 0,7 g grasimi, 18 g carbohidrati si 3 g fibre.
Cherimoya se decojeste, se indeparteaza toate semintele, care sunt otravitoare, si de-abia dupa aceea se mananca. In unele tari, este folosit pentru a distruge parazitii, datorita puternicului sau efect antibacterian.
Poate va intrebati de ce nu vedem, prea des, acest fruct si in magazinele autohtone. Explicatia este simpla: este un