Rusaliile sau Coborarea (Pogorarea) Sfantului Duh este o sarbatoare crestina care se praznuieste la 50 de zile de la Sarbatoarea Pastelui.
In credinta populara se crede ca intre Ispas, cand Domnul Iisus Christos se inalta la cer, si Cincizecime, cum se mai numeste sarbatoarea Rusaliilor, lumea este oarecum lasata la voia intamplarii, in mana relelor, personificate de Rusalii, adica de iele, personaje feminine, zane tinere si frumoase, cand bune, cand rele, si razbunatoare. Cuvantul iele este, de fapt, un pronume, forma populara a pronumelui ele.
In traditia populara, leusteanul, pelinul, bozul, odoleanul si inca alte multe plante pe care le stim doar de leac, ajunse in aceasta perioada la maturitate, au si efecte magice cu care apara pamantul si oamenii de raul pe care-l pot face capricioasele iele. Se crede, de asemenea, ca aceste plante au aceleasi calitati miraculoase ca si Calusarii care, incepand din sambata Rusaliilor, danseaza si vindeca.
Tinut la brau sau la gat, in amulete, leusteanul, puternic aromat, alunga raul, indiferent de forma sub care se manifesta. Se mai spune ca leusteanul ar fi, dintre toate plantele, paznicul gradinii. Daca cineva iti fura leusteanul din gradina, atunci verdeturile ti se usuca pentru ca nu mai are cine le pazi.
Leusteanul insa, are si proprietati tamaduitoare, fiind antidepresiv, detoxifiant si afrodisiac. Infuzia de leustean trateaza tusea convulsiva, edemele cadiace si renale, indigestiile.
Principiile amare ale uleiului volatil din frunzele pelinului trateaza bolile de stomac, dar si crizele de epilepsie iar vinul de pelin alunga depresiile. Din batrani se spune ca, daca timp de sase saptamani maturi, simbolic desigur, fiecare colt al casei cu o matura facuta din pelin, alungi toate spiritele rele, inlaturi vrajba si certurile din casa, instaurand pacea si armonia in