Planeta Venus, numită zeiţă a iubirii pentru milenii, este o planetă care a stârnit de-a lungul istoriei fascinaţia oamenilor, a infirmat calcule laborioase, dar a şi oferit soluţii şi a ajutat la un sistem astrologic exact. Venus va tranzita soarele pe 5 şi respectiv 6 iunie în funcţie de locul de pe Terra de unde este observat fenomenul, evenimentul are loc o dată la peste 100 de ani.
Un eveniment astronomic inedit, Planeta Venus, a doua planetă după Mercur ca depărtare de Soare, cunoscută şi sub numele de Luceafărul de dimineaţă sau de seară, trece la un interval de timp de cel puţin 100 de ani prin faţa Soarelui şi naşte astfel o ocazie rară pentru oamenii de ştiinţă şi pentru pasionaţi deopotrivă de a observa o planetă din Sistemul Solar, chiar şi cu ochiul liber.
Pe de 5-6 iunie fenomenul se va desfăşura din nou, iar noi contemporanii fenomenului vom avea prilejul să-l vedem.
Tranzitul Planetei Venus din 8 iunie 2004
Cu excepţia civilizaţiilor antice, precum maya, care observa planeta Venus şi îi acorda o mare importanţă - unul dintre calendarele sale ritualice era fondat pe ciclurile acesteia -, tranzitul planetei Venus prin faţa Soarelui nu a fost niciodată observat ştiinţific în Occident până în secolul al XVII-lea.
Venus, cheia pentru a afla distanţa dintre Pământ şi Soare
Pînă în prezent, există documente care au înregistrat doar 5 treceri ale planetei Venus în faţa Soarelui: în 1639, 1761, 1769, 1874 şi în decembrie 1882. Două tranziţii pot avea loc la un interval de 8 ani, însă după aceasta următoarea nu se va produce decît peste mai mult de un secol.
Potrivit astro-info.ro, tranzitele lui Venus sunt grupate în serii de tranzite (asemănătoare seriilor Saros ale eclipselor de Soare şi de Lună). O astfel de serie conţine un număr de 20 de tranzite şi durează aproximativ 5.000 de ani. Între două tranzite