Poate ca ai auzit ca cerealele integrale sunt bogate in fibre, dar amidonul se transforma rapid in zahar si blocheaza efectele bune ale fibrelor. Si fructele si legumele contin zahar, dar mai multe fibre, asa ca la ele efectul benefic primeaza.
Poti sa iti dai seama care fructe si legume sunt cele mai bune pentru dieta ta uitandu-te la indicele lor glicemic. Dintre toate alimentele, cele mai des asociate cu diabetul sunt cele cu indice glicemic peste 100. Potrivit Prevention, cele mai bune sunt acele produse care au indice glicemic sub 50.
Este nevoie de aproximativ 10 grame de fibre pentru a reduce zaharul din sange cu 25%, dupa o masa cu alimente bogate in amidon. De exemplu, salatele contin destule elemente de blocare a zaharului, astfel incat sa aiba un efect benefic.
Pune cateva frunze de salata verde (2 grame de fibre), un ardei gras (3 grame de fibre) si o rosie tocata (2 grame). Poti sa mai adaugi si niste broccoli (4,5 grame). In acest fel vei avea parte de o masa cu 11,5 grame de fibre.
Si ordinea in care mananci este importanta. Spre exemplu, daca masa contine salata, friptura, cartofi si fasole verde, consuma intai salata si fasolea.
Fructe
Fructele de padure, caisele si piersicile au cel mai scazut indice glicemic, chiar si atunci cand sunt coapte. Perele trebuie mancate atunci cand inca sunt tari, iar merele, in special cele Golden, te ajuta. Ai grija in rest la fructe, caci este posibil ca zaharul din ele sa contracareze efectul benefic al fibrelor.
Legume
Ca regula, legumele blocheaza mai bine zaharul decat o fac fructele, avand mai multe fibre si un continut mai scazut de zahar. Trebuie avut grija, insa, la fibrele solubile, caci odata fierte prea tare, legumele vor fi lipsite de o parte din acest element.
Morcovii, broccoli, conopida, fasolea ve