Sutele de studii medicale, intreprinse mai ales in ultimele patru, cinci decenii, atesta toate acelasi lucru si anume ca valeriana este una dintre cele mai eficiente remedii in tratarea tulburarilor emotionale, precum si a bolilor fizice asociate lor. Popular, in functie de zona, valeriana se mai numeste odolean, gusa porumbelului, iarba pisicilor ori navalnic.
In scop terapeutic, de la valeriana se foloseste radacina care poate fi procurata de la plafar sau de la magazinele de produse naturiste. Valeriana poate fi administrata sub forma de ceai, macerat sau decoct, pulbere si tinctura.
Maceratul de valeriana se obtine adaugand o lingurita de radacina de valeriana sau 10 grame pulbere intr-un sfert de litru de apa. Amestecul se lasa 10-12 ore, se filtreaza si se bea cald, cu inghitituri mici si rare, pe parcursul a 10, 15 minute, cu jumatate de ora inaninte de culcare. Dupa gust ori preferinte se poate adauga si putina miere de albine.
Daca preferi decoctul, atunci fierbe o lingurita de pulbere de valeriana intr-un sfert de litru de apa si bea-l seara, inainte de culcare.
Pulberea de valeriana se obtine prin macinarea plantei in rasnita electrica de cafea si se depoziteaza intr-un borcan inchis ermetic, la loc uscat si intunecos. E recomandat sa se macine atata planta cat se foloseste in doua saptamani deoarece, dupa aceasta perioada, valeriana isi pierde din calitati. Pulberea se administreaza ca somnifer si calmant, dar si impotriva colicilor stomacale cate jumatate de ligurita pe stomacul gol, de trei, patru ori pe zi.
Tinctura de valeriana se poate procura de la orice farmacie, plafar sau magazine de produse naturiste, dar poate fi preparata si in casa, in felul acesta fiind sigur ca produsul e suta la suta natural.
Ca sa obtii tinctura, pune sase, sapte linguri de radacina tocata de valerian