Medicul vorbeşte despre cel mai mare congres medical organizat în România, ce începe mâine.
Timp de trei zile, Bucureştiul va găzdui un congres la care va fi prezentă toată crema medicinei mondiale. Printre alţii, vor vorbi profesorul Piero Anversa de la Universitatea Harvard, considerat părintele celulelor stem, şi profesorul Winblad de la Institutul Karolinksa din Stockholm, membru al Comitetului Nobel, specialistul numărul unu în boala Alzheimer. Academicianul Laureţiu M. Popescu, organizatorul congresului, dar şi unul dintre deţinătorii aşa-numitului "premiu Nobel în Cardiologie" pentru descoperirile sale în "repararea stricăciunilor provocate de infarctul de miocard", vorbeşte despre importanţa acestui congres, dar şi despre ce le lipseşte cercetătorilor români pentru a atinge marea performanţă.
EVZ: Explicaţi-le românilor de ce ar trebui să fie mândri că al 10-lea Congres Mondial al Societăţii Internaţionale de Medicină Adaptativă (ISAM) se va desfăşura la noi?
Laurenţiu Popescu: Este extrem de important pentru noi toţi. Putem spune că Bucureştiul va fi centrul mondial al medicinei. 120 de lideri în diverse specialităţi vin să-şi prezinte ultimele noutăţi, 10 dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă români din domeniul medical vor fi şi ei prezenţi. Cred că asta face să fie cel mai important eveniment medical din ultimele câteva zeci de ani. E un congres mondial cu participare românescă, nu un congres românesc cu participare internaţională.
De ce România? În trecut, congresul a fost găzduit de SUA, China, Rusia...
Am primit personal invitaţia de a organiza acest congres din partea filialelor ISAM din SUA şi Canada. O asemenea ocazie vine o dată în viaţă.
Cum credeţi că ar putea influenţa acest eveniment evoluţia medicinei moderne?
Regula lui Price, un cercetător în vogă prin anii 50’-60’, spune aşa: ca