În Româneşti , judeţul Dâmboviţa, ca aproape în orice localitate din ţară, coexistă două lumi - centrul şi periferia.În centru, lucrurile arată binişor. Copiii de aici cresc mari, femeile însărcinate iau suplimente nutriţionale şi vitamine. La margine de sat însă, copiii sunt desculţi, locuiesc câte cinci, şase sau chiar mai mulţi în barăci improvizate şi mulţi dintre ei nu merg la şcoală sau la grădiniţă. Laolaltă cu câinii numeroşi care vagabondează printre locuinţe, copiii mănâncă, adună fier vechi şi muncesc ca nişte adulţi. Majoritatea mamelor de aici sunt abia la vârsta adolescenţei. Au dat naştere primului copil înainte de a împlini 18 ani şi cele mai multe dintre ele nu au făcut, în timpul sarcinii, nici măcar o ecografie. În Româneşti , judeţul Dâmboviţa, ca aproape în orice localitate din ţară, coexistă două lumi - centrul şi periferia.În centru, lucrurile arată binişor. Copiii de aici cresc mari, femeile însărcinate iau suplimente nutriţionale şi vitamine. La margine de sat însă, copiii sunt desculţi, locuiesc câte cinci, şase sau chiar mai mulţi în barăci improvizate şi mulţi dintre ei nu merg la şcoală sau la grădiniţă. Laolaltă cu câinii numeroşi care vagabondează printre locuinţe, copiii mănâncă, adună fier vechi şi muncesc ca nişte adulţi. Majoritatea mamelor de aici sunt abia la vârsta adolescenţei. Au dat naştere primului copil înainte de a împlini 18 ani şi cele mai multe dintre ele nu au făcut, în timpul sarcinii, nici măcar o ecografie.
În Româneşti sunt peste 50 de mame minore, în condiţiile în care natalitatea este din ce în ce mai scăzută, şi alte câteva adolescente însărcinate. Numărul exact nu îl ştie nimeni, pentru că nu toate vin la medic.
N.P. are 17 ani şi este în luna a şaptea. Dacă o întrebi dacă se bucură că va avea un copil, îţi răspunde, cu o expresie de indiferenţă, că „nici nu mă bucur, nici nu mă supăr”. Locuieşte