Israelul încearcă să formeze o alianţă cu Grecia, România, Bulgaria, dar mai ales cu Cipru, pentru a contracara Turcia, scrie astăzi ziarul francez La Tribune, care subliniază că descoperirea de gaze în apele teritoriale cipriote a condus la amplificarea tensiunii în regiune. Sursa: Reuters
Turcia nu vede cu ochi buni luna de miere între Cipru şi Israel, care s-a apropiat de Nicosia pentru a-i exploata şi proteja resursele sale de gaze. Israelul şi Cipru au intrat într-o căsătorie de convenienţă având ca zestre comună o nesperată rezervă de gaze, scrie cotidianul La Tribune, preluat de Agerpres.
Cele două state, aflate la o distanţă de câteva sute de kilometri, au descoperit în Mediterana orientală enorme rezerve de gaze, a căror valoare se cifrează la zeci de miliarde de dolari. Niciunul din cele două state nu are mijloacele să exploateze aceste bogăţii fără ajutorul multinaţionalelor sau fără a coopera, inclusiv în domeniul apărării pentru a contracara în special Turcia, care ocupă partea de nord a insulei Cipru.
Pe frontul politic, Benjamin Netanyahu a efectuat la începutul anului prima vizită a unui şef de guvern israelian în Cipru, ţară considerată mult timp de responsabilii isralieni ca fiind “pro-arabă". Această apropiere nu este totuşi pe gustul Turciei. Ankara, care afirmă că are un cuvânt de spus în repartizarea bogăţiilor naturale, a amplificat tensiunea evocând o posibilă intervenţie a marinei sale de război. Această escaladare verbală a luat un aspect mai virulent în contextul în care relaţiile între Israel şi Turcia, mult timp aliaţi, traversează o criză acută de doi ani.
Rezultatul: responsabilii israelieni încearcă să formeze o alianţă cu Grecia, România, Bulgaria şi Cipru pentru a contracara Turcia. Această strategie suscită o nervozitate tot mai mare la Ankara. Presa turcă a relatat recent despre o posibil