Oameni de afaceri sirieni, apropiaţi de regimul Assad, profită de situaţia tensionată din ţară pentru a cumpăra imobile la preţuri de nimic şi fac averi din vânzarea de gaz şi motorină. Paradoxal sancţiunile economice impuse Siriei de UE îi ajută.
Yousef Katt este unul dintre cei care în plină represiune şi confruntări militare între rebeli şi regimul Assad se ocupă cu cumpărarea de clădiri în zonele cele mai bune ale Damascului, scrie revista germană Spiegel. El face parte din pătura de sus, a celor foarte bogaţi care reprezintă doar 1% din populaţie. Aceşti oameni de afaceri trăiesc în simbioză cu regimul Assad în sensul că relaţiile bune cu acesta le aduc mari profituri. Nicio afacere de import sau de export nu se derulează fără aprobarea regimului.
Katt a strâns milioane cu magazine, hoteluri şi restaurante şi îşi păstrează o mare parte a averii în conturi din străinătate, mai ales în Dubai. În opinia sa, la momentul actual Siria este „bună de shopping” . Profitorii crizei siriene fac afaceri din vânzarea de imobile, gaz şi motorină, iar paradoxal sancţiunile UE îi ajută.
Bruxelles-ul a instituit sancţiuni asupra produselor de gaz şi petrol sirian, dar preţul îl plăteşte populaţia, nu regimul. Acesta păstrează motorina pentru Panzere, iar oamenii suferă de pe urma penuriei.
Preţul gazului a crescut foarte mult, putând atinge şi un nivel de 34 de ori mai mare decât înainte de izbucnirea revoltelor. Clasa mijlocie este deja nevoită să-şi folosească economiile şi să vândă celor foarte bogaţi.
Katt consideră că rebelii sirieni „sunt o problemă creată din exterior care va fi rezolvată într-o lună, odată ce cartierul rebel Bab Amr din Homs va fi curăţat şi se va schimba componenţa populaţiei acestuia prin aducerea unor locuitori care fac parte din grupuri etnice minoritare”.