Probabil ca nu mica le-a fost mirarea democratilor atunci cand Scott Walker, guvernatorul republican al statului Wisconsin, a fost reales.
Victoria a fost neasteptata, intr-un stat traditional democrat, iar Walker, supus unei proceduri de destituire, a renascut precum pasarea Phoenix, din propria-i cenusa.
Referendumul organizat la 5 iunie impotriva guvernatorului republican de Wisconsin, inamic declarat al sindicatelor, a animat intreaga America, iar rezultatul bataliei va influenta in mod clar duelul Obama-Romney, comenteaza The Washington Post.
Victoria sa este surprinzatoare, in statul cu simpatii clar democrate, in care Barack Obama a obtinut usor votul in 2008. Scott Walker a devenit primul guvernator din istoria SUA care ramane in post dupa un referendum de destituire.
In mare parte, el isi datoreaza succesul sustinerii gruparii Tea Party, pentru reducerea deficitului de stat si suprimarea negocierilor colective pentru lucratorii in sectorul public. Dupa ce a fost ales guvernator, in februarie 2011, Walker s-a angajat in reforme drastice, fapt ce a dus la furia sindicatelor.
Zeci de mii de oameni au iesit pe strazi si peste un milion au semnat o petitie prin care cereau destituirea lui Walker. Legislatia prevede ca o initiativa cetateneasca care aduna peste un milion de semnaturi este supusa referendumului.
Procedura de destituire la initiativa oamenilor este foarte rara in Statele Unite. Pana acum, doar doi guvernatori au plecat in urma unei astfel de actiuni. In 1921, in Dakota de Nord, si in 2003, in California, atunci cand Arnold Schwarzenegger a devenit guvernator.
Lucruri pe care Obama nu le poate controla si care l-ar putea "ingropa"
Ce-i drept, victoria lui Walker ar putea fi pusa si pe seama uriaselor fonduri de care a dispus. A cheltuit 31 de milioane de do