Fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, mureşeanul Radu Roatiş, va face parte, în perioada 1 iulie 2012 – 30 iunie 2016, din boardul de conducere al Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), for care răspunde pentru siguranţa a circa 500 de milioane de consumatori din spaţiul european.
Reporter: Cu ce se ocupă Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor?
Radu Roatiş: Este un lucru mare când ajunge un român în boardul unei asemenea agenţii. Ea a fost creată în 2002 tocmai ca o necesitate pentru îmbunătăţirea gradului de siguranţă a alimentelor şi protecţie a consumatorilor. De asemenea, EFSA oferă o bază ştiinţifică solidă şi defineşte politicile agricole, iar Comisia, Parlamentul şi statele membre sunt interesate direct în baza fundamentată ştiinţific oferită de EFSA, a cărei forţă derivă din grupurile ei ştiinţifice. Practic, în toată Europa sunt identificaţi oameni de ştiinţă care activează în acest domeniu, care au rezultate şi au fost implicaţi în aceste studii. Ei trebuie să fie independenţi şi avem marea bucurie ca acum trei ani, împreună cu o colegă din Târgu-Mureş, doamna inginer Simona Sârbu a fost responsabilă pentru identificarea acestor specialişti la nivelul ţării. Chiar acum, România are un proiect propus pentru aprobare în EFSA, organismul fără de care Comisia, Parlamentul şi statele membre nu mai pot lua decizii.
Rep.: Ce veţi face, concret, la EFSA?
R.R.: Poziţia mea la EFSA va fi de membru în boardul de management, acolo unde în următorii patru ani vor fi luate toate deciziile în ceea ce priveşte organizarea Agenţiei, documentarea pe care o depun statele membre pentru proiecte de cercetare şi finanţarea lor. Va fi obligatoriu să fac parte din echipa care asigură funcţionalitatea Agenţiei, mă voi ocupa de elaborarea proiectului de buget, de mon