Rata anuală a inflaţiei a ajuns la un nou minim istoric, de 1,79%, cu toate că în pieţe legumele şi fructele au preţuri cu 10-15% mai mari decât în iarnă.
Creşterea preţurilor de consum faţă de luna aprilie a fost de 0,2%, uşor mai mică faţă de estimările analiştilor, care anticipau şi o rată anuală mai mare, de 1,9%. În luna mai preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 2,13%, cele ale mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,26%, iar tarifele serviciilor s-au majorat cu 6,21% comparativ cu luna aprilie.
La alimente, cea mai mare creştere a fost înregistrată la cartofi - 12,7% şi fructe proaspete - 4,93%. Roşiile se vând cu 5 lei/kg iar cireşele cu 7-10 lei/kg. Preţurile mari ale legumelor se explică prin distrugerea solariilor în iarna grea din acest an. "Ne-am aşteptat la o creştere marginală a inflaţiei, până la 1,9%. Preţurile la ouă au oferit cea mai mare surpriză, deoarece au scăzut cu aproximativ 20%. În urma intrării în vigoare a unei reglementări la nivelul Uniunii Europene, preţurile la ouă au crescut în primul trimestru cu 50%. Cele mai multe dintre celelalte componente au fost în linie cu aşteptările noastre", a declarat Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank.
Începând din noiembrie 2011, inflaţia a atins în România minim după minim. Scăderea inflaţiei a permis Băncii Naţionale să opereze patru reduceri succesive ale dobânzii de politică monetară, până la 5,25%. "Semnalul" dat de banca centrală a început să se transmită şi la dobânzile la credite într-un ritm destul de lent. Economia reală are nevoie de reducerea costurilor de finanţare pentru stimularea cererii interne, în condiţiile în care exporturile, cel mai probabil, vor ajuta mai puţin la dinamica PIB.
Şi la nivel european s-a înregistrat o tendinţă de scădere a preţurilor de consum. Potrivit datelor Eurostat, inflaţia din zona euro a scăzut în luna mai la 2,4