Ciocolata este cunoscută pentru proprietăţile sale antioxidante care pot reduce stresul şi pot preveni distrugerea celulelor din corp. Consumul de ciocolată este, deasemenea, asociat cu reducerea tensiunii arteriale şi a colesterolului, precum şi îmbunătăţirea unor funcţii metabolice cheie. De curând, cercetătorii au descoperit că ciocolata este şi un factor important în procesul de slăbire şi menţinerea unei greutăţi corecte.
Studiul intitulat „Poate ciocolata să te ajute să slăbeşti?" publicat în jurnalul Archives of Internal Medicine de către experţii BUPA şi comunicat de MediHelp International demonstrează că un consum regulat de de ciocolată nu este doar un obicei plăcut, ci şi unul extrem de sănătos.
Ciocolata accelerează metabolismul
Cercetătorii au descoperit că persoanele care mănâncă ciocolată regulat, cel puţin de două ori pe săptămână, au un indice de masă corporală mai scăzut faţă de cei care consumă ciocolată doar ocazional. Studiul nu specifică însă dacă orice sortiment de ciocolată are aceste efecte şi nici care este cantitatea potrivită pentru consum, însă mulţi specialişti în nutriţie recomandă ciocolata cu conţinut cât mai mare de cacao şi fără zahăr adăugat.
„Descoperirile din acest studiu sunt în contrast puternic cu aşteptările generale. Cu toţii ştim că ciocolata este bogată în calorii care pot duce la creşterea în greutate. Totuşi, cercetătorii au descoperit o legătură între indicele scăzut al masei corporale şi consumul regulat de ciocolată, fără informaţii însă despre cantităţile ideale. Cercetătorii susţin că aceste constatări se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care sugerează că nu contează cât de mult mănânci, ci contează ceea ce mănânci. Ei cred că ciocolata conţine substanţe chimice care au un efect pozitiv asupra metabolismului nostru", spune Shweta Bahsin, nutriţionist la BUPA Cromwell Hospital.
M