Există plante care sunt apreciate pentru calităţile lor ornamentale şi de purificare a aerului, dar uneori acestea pot reprezenta un adevărat pericol pentru sănătatea celor din jur. Sursa: Cezar Comănescu
Copiii sunt cei mai expuşi la aceste pericole, precum şi animalele de casă, deoarece pot inghiţi din greşeală părţi din aceste plante.
Periculoasa sevă galbenă
Aloe Vera se află pe primul loc. Are frunze fibroase şi dese, care cresc direct din partea superioara a rădăcinii. De cel mai multe ori frunzele de Aloe Vera prezintă o margine dinţată.
Desi Aloe Vera este cunoscută ca o plantă cu multiple efecte de vindecare asupra arsurilor, tăieturilor sau altor probleme ale pielii, ea poate cauza persoanelor sensibile dermatită de contact. Mai mult, ingerarea sevei acesteia poate provoca o reacţie purgativă (laxativă).
Specialiştii spun că atunci când folosim Aloe Vera, trebuie să ne asigurăm că îndepărtăm seva galbenă, deoarece aceasta este toxică. Seva galbenă se găseşte din abundenţă la plantele de Aloe Vera bătrâne.
Înainte să folosim gelul din frunzele de Aloe Vera, trebuie să testăm pe o suprafaţă mică de piele de pe partea interioară a braţului pentru a verifica reacţia pielii.
Substanţe toxice puternice
Următoarea este Flamingo (Paleta pictorului) - Anthurium andraeanum. Flamingo prezintă frunze ascuţite, cărnoase. În cazul în care oricare dintre părţile acestei plante (flunze, flori, tulpină) sunt ingerate, pot apărea efecte negative imediate asupra gurii şi a gâtului, provocând iritaţii dureroase.
Intoxicaţia cu Flamingo poate fi recunoscută după simptome precum arsuri în gât, răguşeală şi disfagie (dificultate în înghiţirea alimentelor).
Crizantemele sunt de două tipuri, unele care înfloresc anual, iar celelalte bianual.
Persoanele care intră în mod constant în contact cu tulpina