Trăim ultimele luni de inflaţie mică, deoarece produsele de import se vor scumpi în curând. Sursa: Mediafax
Zilele trecute, Statistica a anunţat o inflaţie anuală de doar 1,79% în mai, minim istoric. În doar 3-4 luni nivelul acesteia se va dubla, spune Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale.
"Chiar dacă în mai am înregistrat o rată anuală a inflaţiei de 1,79%, din cauza efectelor de bază negative vom avea, la sfârşitul anului 2012, o inflaţie de 3,2%. Creşterea economică a României este sub potenţialul său, dar în prezent ne confruntăm cu o serie de evoluţii ale mediului extern, ale fluxurilor de capital şi ale volatilităţii preţurilor", a spus Croitoru.
Impactul din curs
Criza externă a avut un impact vizibil asupra pieţei financiare de la noi. În doar două luni, cotaţia leu/euro a crescut cu nu mai puţin de 2%.
Cum peste 70% din importuri sunt din Uniunea Europeană, o mare din acestea fiind din zona euro, vom vedea această creştere, cât de curând, şi în preţuri, odată cu încheierea noilor contracte comerciale. Scumpirile vor avea şi cauze interne.
Produsele agricole, foarte ieftine anul trecut, datorită recoltei extrem de bune, se vor scumpi deoarece o producţie normală, cum va fi cel mai probabil în 2012, nu se va putea ridica la nivelul celei anterioare.
Or, când oferta este mai redusă, preţurile cresc. Creşterea va avea impact direct în evoluţia inflaţiei de lunile viitoare, care reflectă tocmai raportul dintre preţurile actuale şi cele din aceeaşi lună a anului trecut.
În plus, din iunie va creşte cu 5% preţul energiei, care se va regăsi în majoritatea preţurilor la servicii şi produse.
Click pe imagine pentru a mări
România importă circa 70% din produse din Uniunea Europeană, o mare parte provenind din zona euro
BNR va apăra leul
Creşterea cursului majorea