Chiar si persoanele cele mai interesate de dieta si nutritie sunt confuze atunci cand vine vorba despre anumite alimente, caci acestea sunt undeva la mijloc, unele guri spunand ca sunt bune, altele ca fac rau.
Iata care sunt cateva dintre acestea si ce ar trebui sa stii despre ele, pentru a te hotari daca sa le consumi sau nu, conform Prevention:
Cafeaua
Esti nedumerit daca este bine sa bei cafea dimineata? Unii spun ca ar trebui sa incetezi sa mai bei cafea, altii din contra, vad in ea un elixir.
Cautand prin Arhivele de Medicina Interna, se poate vedea ca acest lichid previne dementa, boala Parkinson si cancerul de endometru sau cel de colon. In plus, pentru multe persoane cafeaua reprezinta cea mai cuprinzatoare sursa de antioxidanti, aceasta continand si magneziu si crom.
Cea mai buna solutie este sa te rezumi la ceasca de dimineata sau maximum inca una, astfel incat sa ai parte doar de efectele benefice.
Vinul
Un pahar de vin baut in mod regulat iti face bine la inima, avand antioxidanti numiti polifenoli. Acestia protejeaza de cancerul la san, stabilizand hormonii. Vinul rosu este cel mai bun, dar ai grija la cantitate. Cum orice este exces dauneaza, femeile care beau mai mult de 1-2 pahare de vin pe zi au un risc mai mare de boli de inima si anumite tipuri de cancer.
Cartofii
Aceste alimente sunt extrem de controversate, fiind atat laudate, cat si blamate. Cert este ca ei sunt mancarea preferata a multor persoane, iar daca sunt gatiti asa cum trebuie sunt foarte nutritivi.
Un cartof mediu, de exemplu, iti ofera 5 grame de fibre si aproximativ 20% din cantitatea zilnica necesara de potasiu.
Renunta la cartofii prajiti si opteaza pentru cei fierti sau copti. Cartofii mov sunt si mai sanatosi, ajutand la scaderea presiunii sanguine. @N_