Vara şi-a intrat în drepturi, iar temperaturile caniculare ne dau din nou bătăi de cap. Maximele au început să depăşească 30°C zilnic, dar căldura sufocantă nu e singurul disconfort sau pericol care ne paşte. În zilele senine, potrivit specialiştilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), soarele ne bombardează cu radiaţii ultraviolete uneori extrem de periculoase. Vara şi-a intrat în drepturi, iar temperaturile caniculare ne dau din nou bătăi de cap. Maximele au început să depăşească 30°C zilnic, dar căldura sufocantă nu e singurul disconfort sau pericol care ne paşte. În zilele senine, potrivit specialiştilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), soarele ne bombardează cu radiaţii ultraviolete uneori extrem de periculoase.
Razele ultraviolete, cunoscute drept UV, sunt radiaţii electromagnetice aflate în compoziţia luminii naturale transmise de soare. În zilele senine expunerea excesivă la soare dăunează corpului omenesc chiar din cauza acestor radiaţii UV. Printre efecte amintim arsuri ale pielii, ale părului şi chiar ale ochilor! Arsurile apar atunci când pielea neprotejată absoarbe prea multe raze ultraviolete. Mai grav e că această expunere poate duce la apariţia cancerului de piele. Persoanele care au o piele foarte deschisă la culoare sau cele suferă de depigmentarea pielii sunt şi mai expuse arsurilor. Din fericire, există metode care ne apără pe termen scurt de necruţătoarele raze UV.
Fiecare nivel de radiaţii afectează organismul într-un mod diferit. Dacă cele de nivel scăzut (1-6) provoacă înroşirea pielii în mai puţin de 60 de minute, cele de gradele 7 şi 8 sunt periculoase, iar expunerea la soare trebuie să fie minimă. Când radiaţiile ajung la nivelurile 9, 10 sau 11, leziunile de la nivelul pielii, provocate persoanelor care stau la plajă, sunt ireversibile. Conform reprezentanţilor ANM, ieri, în ţară, radiaţiile au fost cup