Înalta Curte Constituţională egipteană a declarat astăzi că Parlamentul actual nu a fost ales în condiţii “constituţionale" iar componenţa sa este astfel “în totalitate ilegală", a anunţat agenţia oficială Mena. Instanța a decis însă să permită foștilor demnitari din regimul Mubarak să candideze la prezidențiale. Sursa: Reuters
Curtea a apreciat că parlamentul cu 508 membri, dominat de islamişti, nu a fost ales în condiţii constituţionale şi că componenţa sa este “în întregime ilegală", a anunţat Mena.
Potrivit unor surse militare, armata care conduce de fapt ţara de la căderea lui Hosni Moubarak, în februarie 2011, s-a aflat în reuniune extraordinară şi ar putea anunţa că va relua putetea legislativă până la alegerea unei noi Adunări a poporului.
În urma alegerilor legislative a fost înregistrată victoria Fraţilor musulmani şi a salafiştilor, care dispun de aproximativ jumătate şi respectiv de un sfert din locuri în legislativ
Instanţa a mai decis să invalideze o lege ce interzice foştilor responsabili ai regimului lui Hosni Mubarak să se prezinte la alegeri, în contextul în care Ahmad Shafiq, fost premier sub regimul Mubarak, participă la alegerile prezidenţiale de sâmbătă şi duminică.
“Curtea Supremă a declarat anticonstituţională legea privind responsabilii regimului", relatează agenţia Mena, preluată de Agerpres. Ahmad Shafiq, care a deţinut funcţia de premier al lui Hosni Mubarak, urmează să se confrunte cu Mohammed Morsi, membru al grupării Fraţii Musulmani, pe 16 şi 17 iunie în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
“Tribunalul a considerat neconstituţionale anumite articole ale legii referitoare la alegerile legislative" vizând locurile atribuite în cadrul scrutinului uninominal. Celelalte locuri au fost atribuite unui sistem de liste.